FAQ

Ezen az oldalon az optikában elhangzó gyakori kérdésekre adunk rövid szakértői válaszokat.

A válasz megtekintéséhez kérjük kattintson a kérdésre. (A válasz bezárásához újra a kérdésre kell kattintani.)

kontaktlencse

Kontaktlencse viselés során használhatok-e szemcseppeket?

Az általános szemcseppeket nem szabad kontaktlencsékkel együtt használni. Egyrészt, mert a lágy lencse elnyeli a szemcseppet, amely anyagai aztán felhalmozódnak a lencsén belül. Másrészt a csepp szaruhártyára gyakorolt hatása miatt a kontaktlencse károsíthatja a hámréteget. (A beteg szemen egyébként sem szabad kontaktlencsét viselni.) Ha szárad a szeme a kontaktlencse alatt, ott vásároljon műkönnyet, ahol a kontaktlencse ápolót is vásárolta és szaktanáccsal is el tudják látni. Gyártanak speciális, a kontaktlencsére rácseppenthető nedvesítő szereket. Több fajta létezik ebből is. Vigyázzunk, mert több patikában vásárolható műkönny használati utasításában szerepel, hogy kontaktlencse viselők is használhatják. Na igen, de csak akkor, ha a kontaktlencse nincs a szemünkön - de ez már nincs beleírva a használati útmutatóba. Bármilyen kétség merül fel egy oldattal szemben, azonnal beszéljük meg egy kontaktológussal.

Miért kell protein-eltávolítót használni?

A kontaktlencse a viselés közben egy komplex nedves környezetben van. A könnyfilm több különböző fehérjét tartalmaz, amelyek közvetlenül érintkeznek a kontaktlencse felszínével. A fehérje felrakódása csökkenti a felszín nedvesedő képességét, és ködössé, foltossá, maszatossá teszi a látást. A komfortérzés romlik, és allergiás reakciók is kialakulhatnak. A protein eltávolító - leggyakrabban valamilyen enzim - csökkenti a lencsére telepedett fehérjék mennyiségét. A havi lencsékhez használatos „all in one" készítmények tartalmaznak fehérje oldót is így kevés esettől eltekintve nem szükséges protein eltávolítót használni. Az eldobható napi kontaktlencsék egyik előnye, hogy nem szükséges hozzájuk protein-oldót használni, mivel előbb eldobjuk őket, mielőtt jelentős mennyiségű fehérjehulladék ülne ki rájuk.

Mennyi idő alatt lehet megszokni az új lencséket?

Az optikus előírásától függ, hogy a lencsék viselhetősége mennyi idő alatt éri el a maximális órát.

Tárolhatom-e a lencséket szárazon?

A lágy lencséket semmi esetre sem! A lágy lencse szárazon tárolva olyan lesz, mint a corn-flakes, recseg-ropog és eltörik, amikor megérintjük.

A merev lencséket is tároló/fertőtlenítő oldatban kell tárolni a lencsék szennyeződésének csökkentése céljából.

Tárolhatom-e a lencséket csapvízben?

Nem!!!

A vízben rengeteg szennyező mikro-organizmus található, például az acanthamoeba, amely a kornea szövetéből táplálkozik. A vízben tárolás a fertőtlenítést is teljesen eredménytelenné teszi. Ott megszűnik a fertőtlenítő hatás. A vízzel a kontaktlencsét igen fertőző mikroorganizmusoknak tesszük ki. Ezenkívül a vízben oldott állapotban levő kalcium tönkreteszi a kontaktlencsét .

Honnan tudom, hogy mikor kell megválnom eldobható lencsémtől?

A lencsék élettartamuk lejártával nem pusztítják el önmagukat automatikusan. Ha lejárt az idejük, a lencséket ki kell dobni, a kontaktológus és az útmutató javaslatának megfelelően. A használhatósági időt a kontaktlencse-viseléssel járó esetleges szövődmények minimalizálásához szabják meg, tehát azt be kell tartani! Írja rá a kontaktlencse dobozára, mikor bontotta fel a lencsét és ellenőrizze!

Honnan lehet tudni, hogy a lencse ki van fordulva?

jórossz A lágy lencse az ujj végére helyezve normál állapotban gömb felszínű, kifordítva a széle visszahajlik egy kicsit, inkább tányérra hasonlít. A kemény lencse nem fordul ki.

Honnan tudom, ha rossz szembe raktam a lencsét?

Ellenőrizzük a látásunkat mindkét szemnél külön-külön úgy, hogy letakarjuk a kezünkkel. Ha a kép nem tiszta, cseréljük ki a lencséket, és ellenőrizzük ismét a látást. Ha így sem sikerült eldönteni a kérdést, a kontaktológus segítségét kell kérni.

Honnan tudom, hogy kiesett a szememből a kontaktlencse?

Le kell takarni a másik szemet, hogy megállapítsuk a látásunk tiszta-e abban a szemünkben, amelyből úgy véljük, kiesett a lencse. Ha a kép elmosódott, homályos, akkor több mint valószínű, hogy a lencse vagy elmozdult a korneáról, vagy kiesett a szemből.

Elveszíthetem-e a szememben a kontaktlencsét?

A válasz röviden: nem.

A kötőhártya, a szem fehér részét (sclera) borító szövet zsákutcát képez a kornea szélétől a szemhéj szegélyéig. A lágy kontaktlencse néha összegyűrődhet, s ilyenkor nehéz megtalálni, de elveszni nem tud.

Miért korlátozott a lencse viselhetőségének ideje?

A szaruhártya (cornea), a szem tiszta része, nem tartalmaz vérereket. Azért ilyen, hogy akadálytalanul tudja továbbítani a fényt. Mivel a vérből így nem kaphat oxigént ez az élő szövet, a levegőből kell azt beszereznie. A kontaktlencse gátolja a korneához igyekvő oxigénáramlást, ezért a korneasejtek anyagcsere-folyamata megváltozik, a szövet megvastagodik, ezt a folyamatot ödémának nevezzük. A kontaktlencsék olyan anyagból készülnek, amely a lehető legtöbb oxigénmennyiséget engedi át. Ez azonban általában nem egyenlő azzal, ami kontaktlencse nélkül jutna el a szaruhártyáig, ezért a kontaktlencse viselési idejét az oxigén-ellátási korlátozáshoz kell igazítani.

Miért kell megtisztítani és fertőtleníteni a kontaktlencsét?

A tisztítás eltávolítja a lencsére esetlegesen rárakódott üledékeket, szennyeződéseket, a fertőtlenítés elpusztítja a baktériumokat, más kórokozókat.

számítógépes munka

Számítógéppel dolgozom. Mit tegyek, hogy megóvjam a szemem?

 • A monitor felső széle szemmagasságban vagy kicsivel alatta helyezkedjen el, kb. 40-60 cm-re tőlünk.
 • A monitort úgy döntsük meg, hogy a tekintetünk meredeken álljon a monitor síkjára.
 • A monitor és az íratok egyforma távolságra legyenek, hogy ne kelljen a szemnek mindig alkalmazkodni.
 • A munkaasztal felülete lehetőleg matt legyen, hogy ne tükröződjön.
 • Lehetőleg TFT monitorokat használjunk, mert azok sugárzásmentesek, kevésbé bántják a szemet.
 • A közvetlen napfény rontja a képernyő láthatóságát.
 • Kerüljük a tükröződést a képernyőn.
 • A monitor legyen árnyékban, a természetes fény jobb kezesek esetében, balról, balkezeseknél értelemszerűen jobbról érkezzen.
 • Még ha a monitor árnyékban van, akkor sem süthet szemből a nap
 • A mesterséges világítás a helyiségben legyen szórt, a munkaasztalon pedig irányított.
 • A monitor síkjára merőlegesen nézzünk, a lehető legtermészetesebb testtartásban. Az állítható magasságú asztalok és székek nagy segítséget jelentenek.
 • Óránként tartsunk legalább 10 perc szünetet.
 • A lehető legnagyobb képfrissítési frekvenciájú monitort használjuk. (Minimum 70 Hz!)
AOA